23 oktober 2016

DIY julpynt: Vintergranarna som du gör busenkelt och nästan gratis!

DIY julpynt |  Jag har klurat ett tag på att jag skulle vilja ha en hel vintervit granskog här hemma till jul.
I morse när jag surfade runt bland nätbutikerna hittade jag granar tillverkade av trä, porslin, metall, filt och papp i olika prisklasser. Men jag hittade ingen variant som finns i så pass många olika storlekar som jag skulle vilja ha. Så jag tänkte att testar att göra egna...
Sagt och gjort.. ..och mitt första test blev väl inte så tokigt!? Så här gjorde jag:

Först funderade jag på hur höga de högsta skulle vara och det fick styra de övriga höjderna jag skulle testa. Då jag skulle göra dem av vanligt A4-papper så blev papprets höjd, 29,7 cm, det som begränsade höjden på den högsta.

Jag provritade upp upp granar som var olika breda nedtill och med fot och utan fot. Jag snålade lite på pappret genom att göra halva mallar. Man kan ju också vika pappret dubbelt och rita en halv gran, klippa ut och vika upp och på så sätt få en hel gran som mall.

Då jag skulle skära ut dem med skalpell så gjorde jag bara punkter på de ställen jag tyckte jag behövde för att kunna skära ut granen.
Ska man klippa ut granarna med sax kanske det är lättare att rita ett svagt streck längs med hela konturen för att förenkla klippandet.

Jag hade tre papper på varandra och skar därmed ut alla tre granar, som behövs till en 3D-gran, samtidigt.

Jag hade tänkt att limma fast de tre granarna i varandra men limstiftet hade torkat... Så det fick bli till å sy ihop granarna.
För att någorlunda kunna sy rakt så märkte jag ut mittenlinjen på den översta av de tre granarna som låg på varandra. Sen var det bara att sy vanlig raksöm.

När allt var sytt så var det bara å vika upp granarna så de blev 3D.


Det gick förvånansvärt fort att göra granarna från start till mål. De med fot tog lite längre att skapa eftersom det innebar lite merarbete när man ritar och skär ut.
Det blev inte så tokigt... ...så nu behöver jag bara göra ett gäng till :-) Detta till en kostnad av lite skrivarpapper och sytråd!

Foto: Erik MäkiInga kommentarer :

Skicka en kommentar