11 juni 2017

Yes, mitt Alvar Aalto-vasformade satsbord är äntligen färdigt! :-)Vardagsrumsbord
| Jag hade klurat på det ett bra tag men inte vetat hur jag skulle göra för att förverkliga min idé. När nya gröna sammetssoffan kom på plats så var det dags att göra slag i saken - då det runda vita glasbordet jag hade inte alls funkade ihop med soffan...

Nu när allt är klart, om jag får säga det själv, så är jag jäkligt nöjd med slutresultatet! Ett satsbord i björkplywood med formen av Alvar Aalto-vassilhuetten ovanifrån! :-)  Ja, jag är ju lite nördig när det gäller Iittalas Alvar Aaltovaser...
Iittala, Alvar Aalto-vasformade bord | idé och utförande: Erik Mäki
Bordsskivorna är av 18 mm tjock björkplywood som sågades ut av onlinesnickeriet.se (se bilden längst ned). Resten av arbetet har jag fixat. 

Iittala, Alvar Aalto-vasformade bord | idé och utförande: Erik Mäki
Först hade jag tänkt att gör ett bord med ben från Ikea-pallen Frosta av björkplywood. Men efter att ha testtejpat fast dem under skivan och såg hur det skulle bli så kändes det inte rätt... Efter en massa googlande hittade jag spännbenen Plaine hos Mio. Jag köpte dem och blev eld och lågor när jag testtejpade fast dem under skivan och ställde upp bordet vid soffan! :-)

Det visade sig att spännbenen finns i två höjder hos Mio och då föddes idén om ett satsbord. Så det blev en till kontakt hos onlinesnickeriet.se och en till tur till Mio.

Iittala, Alvar Aalto-vasformade bord | idé och utförande: Erik Mäki
När jag fått hem båda skivorna från Onlinesnickeriet.se så testtejpade jag fast benen några gånger under bordsskivorna innan jag skruvade fast dem. Det var lite klurigt att hitta rätt för att borden skulle bli stabila samtidigt som det skulle bli "snygg balans" mellan benen....

När benen väl skruvats på plats så sprayade jag skivorna med vatten för att "träraggen"skulle resa sig. Efter att skivorna torkat så slipade jag dem med ett fint sandpapper och torkade bort allt slipdamm noga. Sedan strök jag på ett lager Alcro klar matt trälack med pensel.
Efter att skivorna torkat i 16 timmar så slipade jag skivorna lätt med sandpapper igen, torkade bort allt slipdamm noga, och strök på ett tunt lager trälack igen.

16 timmar senare när lacken var torr så slipade jag väldigt lätt på de ställen på ytan som kändes lite sträva. Sedan strök jag på ett tunt lager trälack igen. När lacken var torr så var borden färdiga! :-)


Iittala, Alvar Aalto-vasformade bord | idé och utförande: Erik Mäki
Det var inte alls så jobbigt eller krångligt som jag trodde att det skulle vara. Det gällde bara att slipa med lätt hand, vara noga med att torka bort allt damm och dra långa drag med penseln; så att lacket skulle spridas jämnt. Det jobbigaste var de där 16-timmarspassen av väntan... jag ville ju blir klar så snabbt som möjligt! :-)

Nu när nya gröna sammetssoffan är på plats och mina bord är klara så är det dags att börja leta efter en ny passande vardagsrumsmatta... Har du något tips? 


Sist men inte minst vill jag rikta ett stort tack till onlinesnickeriet.se! Alvar Aalto-vassilhuettformade bordsskivan blev realitet tack vare dem.

Nu var min idé "lite utöver standard" så jag kunde inte använda deras online designverktyg "Snickeriet" för att beställa; utan det blev några mejlvändor istället för min del.

Men vill man "bara" ha en rund, oval, kvadratisk eller rektangulär skiva så funkar det med deras webbsidas designverktyg "Snickeriet". I den väljer man form på skivan/skivorna, material, storlek och tillval (som t.ex. fasade kanter, slipad yta, inoljning, borrade hål) och ser direkt vad det kommer att kosta. Sen tar det inte många dagar förrän man har sin beställning hemma!

Jag har redan börjat fundera på ett litet hyllprojekt nu när "det finns hyllplan i perfekt storlek", eller ett litet julprojekt som jag klurade på redan inför förra julen... eller... Foto: Erik Mäki. Sista bilden: Skärmdump från Onlinesnickeriet.se

4 kommentarer :

 1. Så vansinnigt vackert!!!!!

  SvaraRadera
 2. Hejsan!

  Så otroligt snyggt !
  Får man fråga vad för mått du har på borden och om det är ok att man "härmar" dig ? :)
  Sonja

  SvaraRadera