9 december 2018

Pepparkakskransen - ett snabbt och enkelt jul-diy!

Snabbt och enkelt jul-diy | Pepparkakskransen doftar ljuvligt där den hänger på köksväggen! Det enda du behöver för att göra denna pepparkakskrans är en bit kartong, hjärformade pepparkakor och kristyr på tub. Om du vill att det ska gå lite snabbare så behöver du även en limpistol till första lagret pepparkakor.
Så här gör du:

Rita en cirkel med hjälp av en mattallrik på en bit kartong. Rita sedan en inre ring och klipp ut den inre ringen.

Den inre ringen ritade jag på frihand efter att ha testat med en pepparkaka hur bred kartongstommen kunde vara som max utan att synas.


Lägg ut fyra pepparkakor mitt emot varandra på kartongstommen

Min kartongstomme blev 26,5 cm i diameter och pepparkakorna är Nyåkers 8 cm höga hjärtformade pepparkakor.

Lägg sedan pepparkakor i mellanrummen mellan de fyra första. Måtta hur långt ut från kartongstommen som du vill ha pepparkakorna och så att de hamnar lagom långt ifrån varandra

Sedan lägger du pepparkakor över skarvarna på det första lagret pepparkakor, så att du ser hur det färdiga resultatet sen kommer att se ut.
Vill du limma fast det första lagret pepparkakor på kartongen så sätter du limpistolen på uppvärmning nu.

Plocka försiktigt bort det övre lagret av pepparkakor så att du ser det understa lagret igen.


Rita försiktigt ytterkonturerna på alla kvarvarande pepparkakor på kartongstommen.

Plocka bort alla pepparkakor. Limma sedan dit pepparkakorna en och en genom att att limma på kartongen - innanför där du ritat -  och sedan snabbt trycka dit pepparkakorna.

Jag limmade dit första lagret med pepparkakor med limpistol för att vara säker på att de ska sitta och limmet stelna fort.
Kör du med kristyr så ha på bra med kristyr på kartongen och låt kristyren stelna ordentligt innan du hänger upp kransen.

När det första lagret pepparkakor sitter där de ska är det dags för det övre lagret - som ska täcka understa lagrets hålrum. Det räcker att sätta kristyr på vingarna. Tryck försiktigt dit pepparkakorna lite längre in mot mitten än understa lagrets pepparkakor.

Efter att kristyren stelnat ordentligt är det bara att hänga upp kransen på en spik eller skruv.

Vill man så kan man enkelt trä ett sidenband i ett av hålrummen mellan en pepparkaka i övre lagret och wellpappen och hänga upp kransen med den. Sen kan man också dekorera kransen som man vill med till exempel kristyr och små godisar. Foto: Erik Mäki

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar