9 januari 2019

DÅ ska julen dansas ut!

När slutar julen? | I sociala medier har det diskuterats och ojats det över att vissa plockar bort julen på tok för tidigt! Vissa börjar plocka undan efter annandag jul, andra dagen innan nyårsafton och vissa första veckan i januari - medans andra håller stenhårt på tjugondag Knut! Så när ska julen dansas ut då? Svaret är enkelt!
Julen ska dansas ut (plockas bort) när man känner att man vill/orkar göra det! :-)  Julen kan ju fortsätta ändå fastän inte tomtar och annat har hemmet under belägring...

Enligt Nordiska Museet är julen slut den 20:e dagen efter jul enligt en tradition som vi har åtminstone sedan 1600-talet. I äldre tradition och i andra delar av Europa tar julen slut den 7 januari - då vi firar trettondagen.

Så varför är vår jul en vecka längre? Nordiska Museet skriver att "Knutdagen har sitt namn efter den danske hertigen Knut Lavard, som mördades den 7 januari 1131 och senare blev helgonförklarad. Hans dödsdag råkade vara dagen efter trettondagen, då julen var slut. Men vid slutet av 1600-talet förlängdes julfirandet med en vecka, och namnet Knut flyttades från 7 till 14 januari. Orsaken var att varje stor kyrkohögtid i äldre tid hade en efterfest åtta dagar senare, en så kallad oktav."

Så julen har alltså förr i tiden "officiellt" tagit slut tidigare än tjugondag Knut. Tider förändras och traditioner med den...

Att vissa känner sig nöjda med juldekorationer och pynt så snart Annandagen tagit slut är kanske inte så konstigt med tanke på att julen nu för tiden "börjar" i mitten på oktober ute i handeln - istället för på skyltsöndagen som det verkar har varit tidigare. Det innebär att vi hinner få i oss mycket högre doser jul innan julafton infinner sig än vi gjort förut.

Sen har vi ju granen, där "traditionen säger" att granen tas in och kläs dagen före julafton. Vissa kör stenhårt med den traditionen, andra klär granen vid lucia och vissa till första advent. Har man haft granen uppe länge så är det inte så konstigt om man känner sig färdig med den när de i kalendern röda juldagarna (läs: Annandag jul) har passerats.

De senaste åren när jag haft julgran har jag klätt den första dagarna i december och sedan njutit av den hela december för att "dansa ut den" dagen innan nyårsafton eller någon av de första dagarna på nya året. Att ha kvar den ända tills tjugondag knut har känts på tok för länge - för mig, hemma hos mig.

Själv var jag mycket måttlig med juldekorationer här hemma hos mig julen 2018 - i mina mått mätt! :-) Granen och alla dess dekorationer fick ligga kvar på vinden och min lilla gran från finska Lovi dekorerad med mina specialbeställda Aaltovas-hängen fick tjänstgöra istället.
Tjugondag knut plockar jag nog bort hängena, men låter sedan granen stå kvar ett tag till som en träddekoration - kanske tills våren kommer? Eller hur är det nu... varar julen fram till påska? ;-)


Foto: Erik Mäki

1 kommentar :

  1. Hej!
    Håller med dig att det är upp till var och en...:-)

    Anne-Lie

    SvaraRadera