6 oktober 2013

Höstmys med levande ljus - fyller ditt hem med skadliga ämnen?Erik Mäki

När höstmörkret sänker sig är det mysigt att tända levande ljus. Men det är nog inte så många som vet om att det inte är ett så hälsosamt mysande -  särskilt när det gäller de så vanliga paraffinljusen. Paraffin tillverkas av fossil olja.


Om temperaturen är tillräckligt hög när ett ljus brinner bildas det bara koldioxid och vatten. När paraffinljus brinner så blir inte temperaturen tillräckligt hög utan småpartiklar av cancerogena ämnen som bensen och toulen släpps ut i luften hemma hos dig.
Ett ljus då och då är ingen fara men du har flera ljus tända ofta så finns det alltså anledning att välja bort paraffinljus. För att inte tala om doftljus (av paraffin med syntetiska doftämnen) -  dessa ger ifrån sig väldigt mycket fler småpartiklar än paraffinljus -som i sin tur ger ifrån sig väldigt mycket mer partiklar än stearinljus.

stylizimo
Så för mig är det är stearinljus, både ljus, blockljus och värmeljus, som gäller - storkonsument som jag är av ljus under den mörka delen av året. Jag har provat stearinljus från olika tillverkare och kommit fram till att Liljeholmens stearinljus är dem jag gillar. Lågan brinner klart - utan oroligt flackande (ska tydligen ha att göra med rätt mängd syre i stearinet). Köper också deras värmeljus av stearinljus med en brinntid på sex timmar.


Det går åt en hel del värmeljus hemma hos mig. På bland annat Clas Ohlson kan man köpa 100-pack Liljeholmens värmeljus med brinntid på 6 timmar för 99 kr. Det tycker jag är prisvärt jämfört med de billiga och inte så hälsosamma paraffinvärmeljusen... Nej, jag är inte sponsrad av Liljeholmens. Men har hittat en favorit som jag håller fast vid. 
trettien[31]


Julias vita drömmar

Weronica
Paraffinljus gör sig bästa otända...


'
Iittala


Anna Nikitina


Sugen på mer levande ljus-inspiration?


7 kommentarer :

 1. Om man gör egna doftljus med stearinmassa och ekologisk eterisk olja, är det farligt då? Tack för upplysningen förresten, visste inte alls om det här. Står det på ljusen ifall det är paraffin eller stearin?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Stearinljus och sojvavaxljus med eteriska oljor avger inte, vad jag kan hitta dokumentation på, de ämnen som paraffinljus med syntetiska doftämnen avger. Verkar som om sojavaxljus är ännu bättre än stearinljus om man vill vara "på den säkrare sidan".

   Radera
 2. Så IKEAs värmeljus är inte att föredra förstår jag. Brinntid mellan IKEAs och Liljeholmens vet du det?.

  SvaraRadera
  Svar
  1. På hemsidan stod det 4 timmar för IKEAs!

   Radera
  2. Hej LiseLotte! Liljeholmens värmeljus av stearin finns både med 4 timmars och 6 timmars brinntid. Det finns också värmeljus av paraffin med 4 och 6 timmars brinntid.

   Radera
 3. Nu var det länge sedan det kom ett nytt inlägg.. Är inne varje dag och kikar om det kommit upp nått nytt. Hoppas på att det kommer snart!
  /Sofie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du gillar min blogg Sofie! :) Ett nytt inlägg är på gång... kommer troligen imorgon kväll.

   Har du Instagram så kan du följa mig där som @erikmaki - där publicerar jag bilder rätt ofta!

   Radera