6 februari 2014

Möbelmässan 2014 - en rapport från trärena ytor och grå nyanser!

Det blev en heldag på Stockholm Furniture & Light Fair på öppningsdagen. Hela mässan kan väl i det stora hela sammanfattas med trärena ytor och grått. Visst fanns det en del färgklickar här och var men annars var det rätt lugnt på den fronten. Kanske speglar möbelmässan just att vi gillar att
titta på det som sticker ut färgmässigt men sen när vi väl öppnar plånboken och ska shoppa så kör vi oftast med de "säkra korten" - det neutralare? Lägg till kvalitet och känd formgivare så tar vi fram betalkortet villigt ;)

Denna närbild på Adapt stolarna från Inoff. kan nog sammanfatta mässan i det stora hela...?


Arteks stilrena monter med lite försök till färgvariation.


Trä, trä, trä och grått...   Albin i hyssna visade upp sin möbelserie Kino (nedersta bilden) - stol, karmstol och soffa designade av Lukas Toll och Jacob Sahlqvist, Tengbom. Soffan skulle jag kunna tänka mig som en bänk i hallen att sitta på medans man sätter på sig skorna och lägga väskan på...

Grått och grått i Strings monter där olika kombinationer och tillbehör visades upp. Jag gillade verkligen ljustavlan med det betryggande meddelandet. Undrar vart man kan få tag på en sån? Sen kan man ju byta text efter lust... 

Retromoderna stolar hos StolAB och träljusstakar hos Muubs. Radion hos Vifa med textil från Kvadrat var ju riktigt skön. Egentligen tycker jag att teknikprylar inte ska synas så mycket - men den här får gärna stå framme.

Den monter som glänsde mest var nog Tom Dixon-montern. Metalljustakarna Cog som ser ut som något från verkstan är tuffsnygga. I serien finns bland annat ljusstakar för ljus och värmeljus, burkar och en kandelaber. 


Tom Dixons ”six-piece Form Tea Set” i mässing glänste väldigt vackert i lampljuset. Jag drogs som en nattfjäril till den... Så snyggt att ha framme som ett stilleben.


...och då jag gillar växter så fångade de mitt intresse fastän de var där som dekoration det som skulle marknadsföras och säljas. I Juuls monter var det modernt designade handgjorda soffor som var i fokus - men jag såg bara golvvasen ;) Någon som vet vart den finns till salu?

Hos Mr Perswall hittade jag nog lösningen på min önskan - en hel vägg fylld av växter. Denna variant är extremt lättskött när den väl sitter uppe.

Litsofa, från Litauen, hade skapat en monter som bildade en skön kontrast till deras soffor. Ett sätt att få rum i öppna planlösningar hade de ett snyggt tips på - amplar i grupp. Det verkar komma mer och mer att krukväxterna ska upp från fönsterbrädorna och borden..

...det såg man på fler ställen på mässan. Här utan amplar - men upphängda med rötterna inlindande i mossa. Har sett denna variant tidigare på någon japansk sida på webben. Snyggt, vilt och annorlunda vackert! Undrar bara hur mycket tid som krävs för att sköta dessa när det gäller vattning och så. Jag är jättesugen på att prova.

På mässan hittade jag flera växtväggar i olika utföranden. Med Spiras trädgårdsbokhylla, designad av Stina Lindholm, får man plats med mycket grönt på liten yta - både inomhus och utomhus. Och vilken rumsdelare sen! IKEA har också nyligen lanserat sin växtvägg Socker som också fungerar som rumsdelare... ...så sådana får vi nog se fler av framöver. 

Det var väl en väldigt liten titt, med mina ögon, på vad som finns på möbelmässan i Stockholm 2014.
På Instagram finns nu över 2000 bilder från mässan - som du kan spana in här >>

Visst - jag var på belysningsmässan också - men det blir ett annat inlägg... och då med lite jul 2014-belysning också (sorry, jag kan inte låta bli - julknarkare som jag är ;)

/Erik


Inga kommentarer :

Skicka en kommentar