7 december 2016

Dalahästarna som Staffans-fålar-fem-adventsljusstake!

DIY adventsljusstake | Det är nog ingen hemlighet att jag går igång på dalahästar! Jag har ett antal här hemma i olika storlekar och kulörer.
För fyra-fem år sedan köpte jag tolv 10 cm höga helvita dalahästar från Nusnäs och satte litet rött sidenband om magen på dem - och hängde upp dem i granen. Något år senare fick jag idén att göra en adventsljusstake av - just det - dalahästar!

Dalahästar som Staffans-fålar-fem-adventsljusstake | DIY av Erik Mäki
Idén fick jag från Staffan stalledräng-visan där åtminstone en av de fem fålarna var apelgrå.
Problemet var bara att en adventsljusstake har fyra ljus - men Staffans fålar var fem...


Men det löste sig när jag kom på att i visan så sjungs ju "allt för den ljusa stjärnan" flera gånger - och då kan ju en av fålarna få vara ledarhästen och bära en stjärna! :-)

Jag köpte fem täljda trärena dalahästar från Nusnäs och målade dem med grå allmogefärg från Panduro. När färgen torkat så skruvade jag på kronljushållare (också från Panduro) på fyra av hästarna. Runda ljusmanschetter böjde jag till av buxbom och lite ståltråd. Den femte hästen fick en metallstjärna, från julgranspyntskartongen, runt halsen.

Dalahästar som Staffans-fålar-fem-adventsljusstake | DIY av Erik Mäki
Adventsljusstaken fick pryda köksbordet och lysa fint december det året. Sen hamnade fålarna i en kartong i  källaren... ..och sedan långt in i vindsförrådet när jag flyttade till nya lägenheten...

I förrgår hittade jag dem, när jag gick igenom kartonger på vinden för att hitta allt som hörde till julgranen (som jag i år lånat ut med pynt å allt till en vän).
Efter att ha klämt och känt lite på hästarna så kom jag på att de skulle ju passa perfekt i öppna spisen - nu när jag tänkt köra "all in" med julen kretsande kring öppna spisen...


Dalahästar som Staffans-fålar-fem-adventsljusstake | DIY av Erik Mäki
Så nu har de gjort storstilad comeback här hemma! Inte så tokig adventsljusstake faktiskt, de får garanterat hänga med flera jular framöver! :-)


DIY och foto: Erik Mäki

2 kommentarer :

  1. Kan du göra en sådan år mig? Så otroligt fin :) Vad skulle den kosta? Malin Annell (notbacken@hotmail.com)

    SvaraRadera
  2. Hej! Kul att du gillar den! Du kan kika i mitt blogginlägg http://www.var-dags-rum.se/2017/12/diy-adventsljusstake-la-staffans-falar.html och se hur jag "uppdaterad" hästen i år och vad jag använt för det. :-)

    SvaraRadera