21 april 2015

En kork-ad inredningstrend på rejäl frammarsch!

Sakta men säkert har korken dykt upp mer och mer i inredningsutbudet. Du har redan sett det både här och där sedan några år tillbaka, men nu kommer det på betydligt bredare front här i Sverige. Till exempel har IKEA redan skapat ett rejält vill-ha-hajp i inredningsvärlden i och med förhandsvisningen i februari av sitt Sinnerlig-samarbete med Ilse Crawford.

Vad kom först - hönan eller ägget? Var det ett material som blev billigt -  på grund av krisen i kork-branschen som kulminerade runt 2009 då vinflaskorna allt mer ofta fick korkar av annat material, för att inte tala om bag-in-boxens uppsving - och materialet därmed fick upp inredningsproducenternas och produktdesignernas ögon? Eller vad var det som väckte vårt korkinredningsbehov? ;)

Varsågod - frosseri i inredningskork: 

Sinnerlig kollektion av Ilse Crawford för IKEA | www.var-dags-rum.se
IKEA
Inredningsuperkändisen Ilse Crawford och hennes team har designat kollektionen Sinnerlig med bord, pallar och bänkar i kork för IKEA. I serien som kommer i augusti finns det också finnas lampor, burkar och flaskor med detaljer av - just det - kork.

Bordslampa och taklampa Cork från Globen Lightning | www.var-dags-rum.se
Globen Lightning
Bordslampa och taklampan Cork med vit textilsladd, från Globen Lightning. Själva lampan - som helst ska vara stor - får du köpa till. 

NUD Collection
Alltså, här är det nog dags för en Frida Trendensers lika-som-bär...  Jämför med Globen Lightnings Corky här ovanför så förstår du vad jag menar. Jag har ingen aning vem som var först - eller om båda rentav kopierar någon tredje, som i sin tur kopierar någon annan...  NUD Collection kallar sin upphängning kort och gott Kork. 

PHLOC
PHLOC har tagit fram Stella - en lite bulligare variant av bordslampa med fot av kork än Globen Lightnings variant.

Lens Box från Wrong for Hay designad av Thomas Jenkins | www.var-dags-rum.se
Artilleriet.se

Lens Box från Wrong for Hay designad av Thomas Jenkins där glaslocket fungerar som ett förstoringsglas för det som ligger i korkburken.
Boxar i vardagslyxkategorin till priser som 489 kr (Small 9,5 cm i diamter) och 769 kr (medium 13,5 cm i diameter) hos artelleriet.se. Lens Box finns att köpa med lock i kork också - till ett billigare pris  - men blir då inte "lika läcker". Dyrt!?! - lugnt det kommer betydligt billigare tips längre ned i detta inlägg! ;)

Petra Bindel via Coco Lapine Design
En väldigt läcker uppgradering från den så vanliga och ack så tråkiga korksanslagstavla-med-fururam är väl att klä in en hel fondvägg i kork och använda hela väggen som anslagstavla!? Wow! 

Design: Kristina Stark
Pergo brickorna och flaskunderläggen i pulverlackerat järn med korkinklägg och läderband av Kristina Stark är idag trendigare än när de såg dagens ljus för första gången år 2010. Snyggt och rejält på samma gång.

winenthusiast.com
Är du en lite galen vinentusiast eller bara vill känna dig som en lilleputt då o då så ska du investera i dessa möbler av kork på riktigt! ;)

Cork family från Vitra | www.var-dags-rum.se
Vitra
Mindre galna pallar (som påminner om tomma sytrådsrullar!?) och sidobord i kork kommer från Vitra. Dock är priset lika "galet". Dessa 33 cm höga småmöbler i Cork Family går loss på nästan 4000 kr - st! 

Pennställ, ljuskoppar och prydnadshus i kork från Bloomingville | www.var-dags-rum.se
Bloomingville
Pennställ, ljuskoppar och prydnadshus i kork från Bloomingville.

Hemtrevnad
Hos Hemtrevnad kan man shoppa dessa tre ljuslyktor i glas klädda med kork.


Självhäftande designfolie med kork-motiv hos Bauhaus | www.var-dags-rum.se
Bauhaus
För dig som är diy-händig så säljer bland annat Bauhaus självhäftande designfolie i storleken 45x200 cm med korkmotiv för 70 kr. Är det nu till hösten som den där vita marmordekorplasten på vardagsrumsbord (som jag sett skymta förbi i mitt instagramflöde) byts ut mot dito men med mustigare o mysigare korkmotiv?

Ute i byggvaruhandeln så hittar du billiga slipklossar av kork. Med lite fantasi kan denna kloss bli ett fundament till något prydnadsföremål där hemma - och vips har man trendig kork i heminredningen ;) Har du någon annan snyggsmart idé för denna korkkloss?


Grytunderlägg i kork från Ferm Living | www.var-dags-rum.se
Ferm Living
Ett grytunderlägg av korkpärlor från Ferm Living är både praktiskt när det används och en snygg inredningsdetalj i köket när det inte används. Kostar runt 150 kr på nätet

Grytunderlägg Heat från IKEA | www.var-dags-rum.se
IKEA
Gillar du inte pärlor så kanske IKEAs grytunderlägg Heat passar bättre? Tre grytunderlägg för 19 kr är ett pris som gör att man kan köpa några fler och kanske skapa en annorlunda anslagstavla av kork på väggen där hemma - utan att bli ruinerad!? 


Vitriini i glas och kork av Anu Penttinen för Iiitala | www.var-dags-rum.se
Iittala
2010 lanserade Iittala de små askarna Vitriini av Anu Penttinen, några helt i glas och några med underdelen av kork. Förra året kompletterades den kvadratiska serien med stora runda askar i glas och kork.

Stifthållare från Wrong for Hay | www.var-dags-rum.se
HAY
Kon-formad 13 cm hög pinboard i kork från Wrong for Hay. Om du har kreativare fantasi än så -  en supertrendig julgran som bordsdekoration till kommande jul? ;)

Pallen Stanley av Faudet Harrison för Wrong for Hay | www.var-dags-rum.se
HAY
Pallen Stanley av Faudet Harrison för Wrong for Hay med sits av kork med MDF-kärna. Som kontrast till detta är benen pulverlackerat stål med en matt ytfinish.

Karaffen Corky formgiven av Andreas Engesvik för Muuto | www.var-dags-rum.se
Muuto
Det finns ett flertal karaffer med en kork av kork på marknaden - men denna är nog en av de snyggare! Karaffen Corky med en korkkula som lock formgiven av Andreas Engesvik för Muuto.

Karaff med kork, IKEA 365+ | www.var-dags-rum.se
IKEA
Angreas Engesviks Corky kostar uppemot 400 kr - det gör inte IKEAs variant! Bland IKEA 365+ nyheterna finns denna karaff med kork för 39 kr som inte gör så att hjärtat och plånboken hoppar till om den endast lever en glad sommar! 

Wine & Bar Vinproppar från Normann Copenhagen | www.var-dags-rum.se
Normann Copenhagen
Är du inte stormförtjust i korktrenden så kan du ju alltid köpa hem ett par Wine & Bar Vinproppar från Normann Copenhagen och smyga in dem i inredningen som snygga kork-detaljer till något stilleben där hemma? Korkarna är 5, 6 och 7 cm höga.


Jag avslutar korkfrosseriet med detta snyggsmarta hallbord i kork. Hallbordet, designat av Anton Lundblad - student på arkitektlinjen på Lunds universitet, visades upp på Stockholm Furniture Fair förra året. Det kanske är lika bra att hallbordet är i kork, för då kan man karva upp ett större fack för iphonen när man byter till en större modell! ;)

Disney
Att ha alldeles en egen korkek måste ju vara det trendigaste som finns just nu!? ;) /Erik


2 kommentarer :

  1. Riktigt snyggt med kork-väggen!

    SvaraRadera
  2. haha vad häftigt det har jag hel missad jag är väl KORKAD :)

    skön blogg och ha en kanondag :)

    LOVE Maria Inredning - it's Swedish for decor

    SvaraRadera