27 augusti 2015

Vitt, stiligt och sobert renhorn - så här gjorde jag!

Om du följer @var_dags_rum på Instagram så har du sett små skymtar av mitt lilla renhornsprojekt under en tid. Nu är projektet klart och renhornet hänger på väggen och pryder sin plats - made by me! :) 
Det började med en idé att jag ville ha renhorn på väggen, men det var lite för "brutalt" för min smak att ha riktiga horn. Men jag hittade inga fejkade renhorn alls som fungerade för mig...

Den pryder sin plats på väggen, men inte så mycket att den dominerar...

Rätt så stilig och sober. Inte riktigt riktig men inte riktigt fejk heller...

Det hela började med att jag bjöd på det här på Tradera och vann. Jag insåg direkt att det här fungerar inte alls att bara spraya vit och vara glad och nöjd.

Troféskölden var inte i min smak så den skruvade jag loss och sen rakade jag av pälsen. Jag googlade intensivt efter trofésköldar på nätet, men kunde inte hitta en endaste som jag ville klicka hem och sätta renhornet på... 

....så jag satte mig ned och skissade sköldform efter sköldform och kom till slut på vad jag var ute efter för form. Eftersom skallbenet var fult så tänkte jag att jag kunde skruva på det på en liten sköldplatta - som jag sedan kunde spackla över och fästa på en större platta.

När jag visste vilken form jag ville ha på plattorna så tog det ett tag och ett antal försök innan jag hade förverkligat det på papper i naturlig storlek.

När jag väl hade pappersformen så ville jag testa det "i vekligheten" och gjorde så med hjälp av wellpapp.

Med hjälp av wellpapp så kunde jag också testa mig fram till vilken tjocklek jag ville ha på plattorna. 
När formen och tjockleken var bestämd så skickade jag mallarna till en händig man som förverkligade det hela på träfiberplatta. 

Medans jag väntade på att plattorna skulle bli färdiga så slet jag loss skinnet från pannbenet med hjälp av en tång. Det var klurig för det hade torkat fast sedan länge. Men till slut fick jag loss allt.

Mallen till vänster och plattorna som kom med posten till höger! :)

Jag skruvade fast pannbenet i den lilla plattan och sen limmade och skruvade jag fast den lilla plattan på den stora.

Min första tanke var att jag skulle täcka pannbenet och den lilla plattan med hjälp av spackel, men tänkte att spackel kanske inte skulle funka i tjocka lager. Tänkte testa med lera istället, men då det ska brännas för att bli hårt så funkade inte det heller. Medan jag letade runt i hyllorna på Panduro så hittade jag vit papperslera! Papperslera behöver bara lufttorka och går att sandpappra efter att det torkat. Perfekt!

Jag hade nog lite för tjockt med papperlera, eller så torkade det för fort i värmen, för det sprack lite här och där. Jag sandpapprade det hela och lagade sprickorna med papperslera. Efter att det torkat så sandpapprade jag igen. Det blev "stenhårt" och precis som jag tänkt mig det i huvudet.

När grundjobbet var färdigt så var det bara att spraymåla allt vitt.

Jag hittade vit spray på Panduro som typ fäster på allt, det luktar lite och torkar väldigt snabbt!  Sånt gillar jag! :)

Nu hänger den där på väggen här hemma...

..made by me! :)#panduropyssel #pandurodiy #gjørdetselv #lagdetselv #lageselv

1 kommentar :

  1. Blev superfint! Själv hade jag en utan skinn och gick genom en betydligt enklare process pga det. Köpte oval platta på panduro, sågade bort mer av skallbenet och sprayade sedan vitt. Tycker din lösning m papperlera var toppen!

    SvaraRadera