29 november 2018

Bästa led-lampan till adventsljusstaken!?

Bästa led-lampan till adventsljusstaken
Led-lampa till adventsljusstaken |  Nu har jag äntligen hittat den bästa led-lampan till adventsljusstaken! :-) Den lyser bra, har fin färg på ljuset och det är inte två ljuspluttar i "lågan". Att den säljs i 7-pack för 50 kr gör inte heller saken sämre!


Bästa led-lampan till adventsljusstaken
Jag har flera år köpt nya led-lampor till mina adventsljusstakar i jakten på den bästa. Man ska inte nöja sig med svagt lysande 0,1 eller 0,2 watts led-lampor till adventsljusstaken.
De 0,3 watts som jag hittat har haft två ljusdioder på höjden i varje "låga" vilket visat sig som två separerade ljuspluttar när de är tända - och sånt kan jag bli tokig på... ;-)

Men nu har jag hittat det jag sökt under flera år... ...hos Kjell & Co! 

Bästa led-lampan till adventsljusstaken
De lampor jag nu köpt - och utan ersättning eller samarbete lovordar - har en diod i sig som verkar vara slipad nedåt från toppen så att ljuset reflekteras tillbaka.

 Bästa led-lampan till adventsljusstaken
De sju lamporna drar tillsammans 2,8 watt i timmen, har ett varmt sken (2100 K) och ska lysa som 4 watt (typ som 3 watt om du frågar mig) i 15 000 timmar.

Om man räknar med att de lyser i full styrka i 10000 timmar och har dem tända dygnet runt varje december - så håller de varje december månad i 14 år framåt typ!

Bästa led-lampan till adventsljusstaken

Byta lampor i adventsljusstaken? Om du byter lampor i en adventsljusstake, tänk då på - efter att du dragit ut sladden ur väggen och skruvat ur de gamla lamporna - att göra så här:
  1. Pilla försiktigt upp metallplattan i botten lite grad med något smalt verktyg. Verktyget kan vara en  potatissticka också.
  2. Pilla sedan försiktigt ut metallplattan i sidan lite grand inåt mitten.
  3. Skruva i de nya lamporna


Gör du så här så får de nya lamporna kontakt med metallplattorna och börjar lysa.
Man kan ju annars lätt tro att adventsljusstaken är trasig när den inte lyser efter att man skruvat i de nya lamporna...Foto: Erik Mäki

2 kommentarer :

  1. Bra tips , Tackar Mvh Åke

    SvaraRadera
  2. Notera att en del gamla ljusstakar inte är konsekventa och klarar av led-lampor utan vidare, jag har en 11-armad stake som jag blev tvungen att bygga om, det var nämligen så att varje sockel inte var inkopplad med samma pol från botten till sidan till nästa sockel. Det tog mig många timmar att bygga om men skam den som ger sig, tyckte att det var onödigt att slänga staken av det skälet.

    SvaraRadera