26 november 2023

2023 års bästa LED-lampa till adventsljusstaken!

 


Bästa led-lampan till adventsljusstaken!  |  Jag har kikat runt bland butikernas utbud av LED-lampor för adventsljusstakar och har i år kommit fram till att det är lika som förra året. De här LED-lamporna till adventsljusstaken lyser bäst! :-)

Det är Julas egna LED-lampor av typen filament av märket Ekvip (deras eget märke) som tar hem kampen i år igen. Det trista är att de bara säljs som i 3-pack som 'reservlampor för adventsljusstakar'. Oftast behöver man ju fem eller sju.  Men lyser jäkligt bra gör de i vintermörket.  De passar adventsljusstakar med 14 – 55 V.

I år kostar Ekvip filament-LED 3-pack 34.90 kr, vilket är ett bra pris då de håller många fler år än de traditionella 3-watts glödstrådslamporna som fortfarande säljs.  Här hittar du LED-lamporna på Julas webbsida »

Clas Ohlson säljer också LED-lampor, av typen filament, till adventsljusstakar - och det i 4-pack. På dessa är dock filamentets längd kortare och därmed är skenet annorlunda. Se bilden här nedanför.
Men vill du att det inte ska skina lika starkt som Julas och du inte är lika noga med att att det ska lysa lika från alla betraktningsvinklar - så funkar även dessa bra. Så jag klassar dessa som bra köp. :-)

Clas Ohlson skriver att dessa LED-lampor "Passar till de flesta ljusstakar och julgransbelysningar som inte drivs med batteri, kan användas i alla seriekopplade produkter (230 VAC) och i parallellkopplade ljusstakar med transformator (12/24 VAC). Från 4 till 25 ljus."

Dessa LED-lampor, av deras eget märke Northlight, kostar 49.90 kr för 4-pack. Här hittar du LED-lamporna på Clas Ohlsons webbsida »


Clas Ohlsons Northlight LED-filamentlampor med E10-sockel.


Tips 1 - Köp några fler LED-lampor än du behöver ! 


Om du köper LED-lampor till adventsljusstaken så kommer de att lysa många jular framöver. Men det händer ibland att någon lampa med tiden går sönder och inte vill lysa. Då är det bra att ha en lampa från samma köptillfälle att byta till!
Varför då? Om du några år senare behöver en ny lampa så hittar du troligen ingen ny i butikerna som lyser som de övriga du redan har i staken med tanke på ljusstyrkan och ljusets färg.  Det är så irriterande när en lampa inte lyser som de övriga...  ...och det slutar troligen med att du måste köpa sex lampor till för att de ska lysa lika...  


Tips 2 - Pilla upp och in metallen i ljushållarna

Om du byter lampor i en adventsljusstake, tänk då på - efter att du dragit ut sladden ur väggen och skruvat ur de gamla lamporna - att göra så här:
  1. Pilla försiktigt upp metallplattan i botten lite grad med något smalt verktyg. Verktyget kan vara en  potatissticka också.
  2. Pilla sedan försiktigt ut metallplattan i sidan lite grand inåt mitten.
  3. Skruva i de nya lamporna

Gör du så här så får de nya lamporna kontakt med metallplattorna och börjar lysa.
Man kan ju annars lätt tro att adventsljusstaken är trasig när den inte lyser efter att man skruvat i de nya lamporna...

Foto: Erik Mäki

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar