21 januari 2014

Formex våren 2014 - This is it!

Jorå, det blev ett dagsbesök på Formex förra veckan. Tar man det för vad det är - en fackmässa, business to business, så har man som inredningsbloggare inte så mycket anledning att gnälla om mässan...

Produktlanseringar blandat med inredning från ett gäng Young designers stillade min inlärda nyhetshets lite grand. Fast jag ska erkänna att jag var lite skeptisk till allt faktiskt - då jag nu precis har kommit in i en "behöver-jag-verkligen-allt-det-här?" och "rensa-sälja-skänka-kasta"-period i mitt liv!  Förutom dessa två virkade små underbart "glad-smittande" filurer som jag inte kan glömma...

  
Kay Bojesens färgglada sångfåglar hade klätts av på bara fågelkroppen och lanserades nu i tvåpack som lovebirds. Man behöver väl inte ens gissa att dessa kommer titta fram ur många bröllopspresentaskar framöver? ;) Jag ska gifta mig tre gånger så jag i alla fall får tre par - för de var väldigt roliga i flock! ;)


Lina Johansson, en av mässans Young Designers, visade bland annat upp sina nya kuddfodral - som fångade min blick på långt håll. De kändes väldigt moderna men funkar ändå ihop med retrostilen.

Jag är lite led-nördig och hjärtat klappade extra när jag stötte på Ulrika Nilsson och hennes bärbara Iluni-ledlampa. Lampan laddas upp via sladd eller solcell och sedan är det bara ställa lampan där man behöver den - utomhus eller inomhus. Det var väl inget nytt precis - men det speciella med denna lampa att man kan skifta från kallt till varmtonat ljus beroende på vad man vill ha för ljustemperatur. 

Sen gick jag också förbi dessa vaxljus. De lyser inte upp så mycket - men lågan är väldigt realistisk! Det är ingen överdrift - ögat blev verkligen lurat. Lågan består av en plastbit som vippar fram och tillbaka medans en led-lampa inne i ljuset lyser mer eller mindre på den och därmed skapar illusionen av en levande låga. Så coolt. Fast jag är väl lite förstörd - för en riktig levande ljuslåga måste ju vara ännu coolare isåfall ;) 


Det är insidan som räknas. Det är dessa skålar från Living Story bevis för. Så vackra som de är behöver de inte fyllas med något alls.


Fjädersparrisen, Asparagus plumosus, förföljde mig vart än jag gick på mässan - både som krukväxt och snittgrönt. Lite förvånande då det är växterna på nästa bild som tydligen ska vara trendväxten nr 1 i år.

Taggiga kaktusar - som sägs vara/bli årets trendväxt - och andra suckulenter stötte jag på lite här och var i mässhall A -  men inte i närheten i samma omfattning som fjädersparrisen eller vårlökarna då förståss.

Jag gillar ju levande grönt i inredningssammanhang och fick en hel del snygga tips och inspiration till min framtida växtvägg (som jag dagdrömmer om då o då)... och se där - är det inte Fjädersparris där i bordsdjungeln som Linum hade skapat? ;)

Här är en idé som jag ska sno rakt av från Färg&Forms monter ! Så enkelt och så vackert! Billigt i längden också när jag bara behöver handla en/två kvistar på blomsterhandeln på väg hem från jobbet. En ny tavla varje vecka..

Snyggt det här också om man vill ha lite mer liv i blomsterarrangemanget - från golv till tak - i till exempel en dörröppning eller ett fönster.

Made in Sweden. Fast blir Nusnäshästarna "äkta dalahästar" om de målas i Älvsjö? ;)

Jini Hedblom visade upp sina pinfärska skåp. Hon säljer sedan tidigare sina insynsskydd, Fönsterskydd,  med mönster inspirerat från gammalt madrasstygsmönster. Nu finns mönstret på väggskåpsdörrar också. Vasst samtidigt som det är mormorsromantiskt. Skulle vara så snyggt med belysning inuti med strålar som strilar genom mönstret i en mörk hall... 


Dessa virkade lampskärmar (som även fungerar som korgar) var det visst inte många alls som var intresserade av  för något år sedan. I år var det väldigt många som gick fram och pillade på lampskärmarna enligt en av försäljarna på Västanvinden. Jorå, jag var en i mängden - jag pillade också...
Det var väldigt mycket "Mormor-was-here"-känsla blandat med "svensk-lång-solig-sommar" över dem tills jag fick höra att de kom från China och blev stela av något kinesiskt lim som de doppades i. Där tog den dagdrömmen slut.

Julknarkare som jag är hoppade jag till av förtjusning när jag snubblade över lite av Wikholm forms julsortiment 2014. Jag klämde och kände bara lite lite - så där några dagar efter tjugondag knut... ;)

Jag drogs också till Erepo Tradings juliga monter som en nattinsekt dras mot ljus. Det skimrade så härligt av metall.
Lärkträd spåddes förra julen att bli "granen" 2014 av en del trendiga inredningsbloggare. Men vad är väl det mot en äkta 2013-års gran - barrad och klar? Så, har du inte kastat bort din - spar den så blir din jul trendigare än lärkträdsjulgransjulfirarna i jul?
Blir detta också julen då ananasplantan gör sin entré i våra julfiranden? Det kändes inte så galet faktiskt-  bland amaryllis och metallskimmer...

Jag slet mig lite motvilligt från julens förtrollande klor och skakade av mig bjällerklangen och spanade in lite påsk också. Små flaggspel i påskriset och fjärilar för den som inte vill ha kycklingar, ägg och fjädrar i sitt ris. Och varmt solgult känns fortfarande helt rätt när det gäller påsken - inte ett dugg mossigt. Det ger sådan skön energi i allt det pastelliga.

Påskkärringen i fönstret får nog flyga sin kos och bli ersatt av ett gäng härliga fjärilar. Påskfjärilar... ja varför inte? ;) Dessa finns hos Kalejdoskop i Gamla Stan, Stockholm.


Några gula blommor tillsammans med lite grönt i färgglada små vaser, arrangerade tillsammans i en skål... Påskarrangemang a la 2014.

I de enkla bor det vackra sade Ernst - och tar man det gånger tre
blir det ännu vackrare säger Erik! ;)

Det var helt omöjligt att inte få känslan av salta stänk när man vandrade runt bland fejkad drivved, grånade brädor, snäckor, stenar, sand, fiskar med mera med mera...  Vi blev tydligen inte mätta på det marina förra sommaren så i sommar körs en favorit i repris. 

Det är ju rätt kul att jag som inte är så trendänslig ligger helt rätt nu igen. Jag har ju haft strand/marint tema i mitt badrum sedan 14 år tillbaka! ;) Som det känns nu får nog strandfynden från runtom i världen hänga med ett tag till. :) Minnena värmer gott tidiga mörka vintermorgnar...


Gräs i en kruka med lite sten - mer behövs inte för att få lite strandkantskänsla där hemma eller på balkongen/uteplatsen i sommar. Eller varför inte i badrummet?


Det var lite från min onsdag förra veckan. Jorå, House Doctor fanns där med sin välfyllda monter och Ernst visade sina nyheter som vanligt. Det kändes tryggt! ;) Over and out från Formex våren 2014.

Inte Formex-mätt ännu? Kolla in alla oh! ah! åååååh! jooo! jaaaa! på instagramflödet för tag #formex2014 - med över två tusen bilder!  Sen är du nog mätt för denna gång! ;)

/Erik

3 kommentarer :

  1. House Doctor är en favorit liksom Ernst. Båda är intressanta ur formgivningssynpunkt för mig som studerande, så vidare kontakt med dem kommer inför nästa höst :-)

    SvaraRadera
  2. Så mycket fint! Fastnade särskilt för Kay Bojesens lovebirds. Jag kanske också får se till att gifta mig snart.

    Emelie
    citronochvanilj.blogspot.se

    SvaraRadera