30 juni 2016

Min växtvägg light - så här blev den!

Min växtvägg light - så här blev den! | www.var-dags-rum.se
Växtvägg | Den som följer mig via @var_dags_rum på Instagram känner nog till att jag är en sucker för växtväggar. En av mina drömmar är att ha en grönt skönt och underbart frodigt växtvägg här hemma.

I lägenheten jag bor i nu är det inte så praktiskt att ha en "riktig" växtvägg" - men en light-variant funkar ju!? Den som följer mig via Instagramkontot har kunnat följa framväxandet av växtvägg light i mitt sovrum under våren. I det här inlägget har jag samlat fotona från start till mål! Mål, nåja, jag är inte nöjd förrän den växt ända ned till golvet!

Min växtvägg-light hänger där uppe under taket i mitt sovrum och växer sakta och försiktigt nedåt, efter att den först försökt spreta ut mot fönstret på andra sidan rummet.

Det hela började med att min Vandrande jude, Tradescantia fluminensis, som växte i en självvattnande kruka på en hylla i sovrummet rasade ned med dunder och brak en natt i februari.
Det blev till att yrvaket torka upp vatten och jord mitt i natten... Jag bestämde mig där och då att testa idén om en växtvägg light. Sen gick jag och lade mig.

Tur i oturen så hittade jag mot alla odds självvattnande balkonglådor till reapris hos Plantagen - i februari! Efter att ha fyllt blomlådan med jord så stack jag ned skott, från de långa rankorna, i jorden. Svårare än så var det inte.


Jag blev lite fundersam på om växtväggen light skulle komma att bli så tät som jag tänkt mig - så jag tog det säkra före det osäkra och stack ned fler skott. Resten av skotten delade jag ut till glada kollegor på jobbet.

Två veckor efter att jag satt skotten så hade de växt så här mycket i det "lilla växthuset" av vanlig plastfolie (Glapack)! 

Ännu en vecka senare hade de växt till sig ordentligt! Det var vår i luften i mitt sovrum fastän det var tidigt i mars månad med snö där ute...

Det växte så det knakade och jag toppade en del skott då de blev lite för rangliga. Efter åtta veckor började jag ana att här kunde ju bli rätt bra det här!


En vecka senare, nio veckor efter start, så hade min Vandrande jude börjat slingra ut ur blomlådan rätt modigt.

Efter elva veckor hade det växt till sig tätt och det var dags att sätta upp blomlådan på väggen.
Jag ska erkänna att jag surfade en hel del via Google innan jag hittade tre vita rejäla konsoler på Clas Ohlson (som var och en rätt uppsatta ska klara 50 kg) som funkade perfekt. Du kan skymta dem lite där på väggen där grönskan slutar.
Jag känner mig rätt trygg med dem på plats där uppe på väggen - fastän blomlådan med all jord och ett antal liter vatten i botten (det är en självvattnande blomlåda) väger en hel del...

Min växtvägg light - så här blev den! | www.var-dags-rum.se
Efter att jag satt upp växtväggen light så avstannade växandet lite. Väggen är en bit in i rummet från fönstret - så det kan vara en anledning. En annan kan vara att den fick en liten chock som hamnade så högt upp... ...så den inte vet åt vilket håll den ska växa...?

Lite kuriosa: Det här är moderplantan hos min faster i norra Finland som jag från första början tog några små skott av... :-)

Min växtvägg light - så här blev den! | www.var-dags-rum.se
Nu i juni så växer den slingrande sakta nedåt, efter att först ha försökt uppåt, till höger och vänster... Kanske har den hunnit ned till golvet innan höstmörkret lägger sig? Jag hoppas! :-)Foto: Erik Mäki

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar