3 december 2017

DIY-adventsljusstake à la Staffans fålar fem goes Nusnäs!

DIY adventsljusstake | Sent igår kväll blev min uppdaterade DIY-adventsljusstake färdig! Dalahästarna fick en mörkare grå kulör än tidigare och så fick de gyllene blommor på ryggen för ljusen. Stjärnan fick också samma gyllene kulör.

Jag är lite lätt julskadad så för fyra-fem somrar sedan snurrade "Staffans fålar fem..."-sången i huvudet när jag nyfiket gick igenom Nils Olsson Hemslöjd ABs dalahästtillverkning i Nusnäs. Staffan hade "fålar fem" så fem täljda trärena dalahästar fick följa med hem... En idé hade vaknat i mitt huvud!

Jag satte på enkla kronljushållare på ryggen på fyra av dem och målade alla ljusgrå. Den femte fålen fick blir stjärnbärare istället för ljusbärare. Så blev det en adventsljusstake av de fem fålarna från Nusnäs.

DIY adventsljusstake av dalahästar
Första jularna gjorde jag små buxbomskransarna som manschetter runt ljusen. I mitt blogginlägg från förra året kan du se hur de såg ut då ». Men i år bestämde jag mig för att hitta snygga ljushållare som fungerar utan ljusmanschetter. Jag ville också har hästarna i en lite mörkare grå kulör.

DIY adventsljusstake av dalahästar
Efter en hel del letande hittade jag blomformade kronljushållare med små pinnar under. De var lite för rustika för min smak och matchade inte alls den femte fålens stjärna.

DIY adventsljusstake av dalahästar
Jag hittade en guldig hobbyfärg hos Biltema som fick förgylla både stjärnan och ljushållarna. Hästarna hade jag först tänkt spackla och slipa för att få en slät yta, men beslöt att behålla deras grova struktur; vilket ger varje häst lite personlighet.

DIY adventsljusstake av dalahästar
Jag hittade ingen grå färg i små burkar som jag gillade, så jag köpte en grå och en svart färg som jag blandade för att få en mörkare grå kulör. Den gör sig rätt bra mot den guldiga hobbyfärgen på metalldelarna.

20 cm höga hästar från Nils Olsson Hemslöjd AB, ljushållare från Kransmakaren, Herdins Allmogefärg från K-rauta till hästarna och guldig hobbyfärg från Biltema till ljushållarna och en stjärna. Det är det som behövs för att göra en egen adventsljusstake à la Staffans fålar fem goes Nusnäs!Trevlig första advent! :-)


Foto: Erik Mäki, förutom sista bilden: Respektive företag som nämns under bilden.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar