5 juli 2015

Tryck dina egna tavlor! Så här gjorde jag!


I  början av juni så provade jag på ett väldigt roligt och kreativt hantverk - jag gick en screentryckarkurs på Wik folkhögskola. Jag lärde mig allt från grunden till själva tryckandet. Men som vanligt när jag testar något så måste jag testa mer och lite "annorlunda"!


Bland annat så plockade jag grässtrån, scannade och arrangerade ihop tre olika bilder med gräs - som tillsammans ovanpå varandra blir en liten del av en äng. Den svartvita ängen här ovanför är de tre bilderna av gräs som jag screentryckt på varandra.
Varför jag krånglade med tre bilder i en bild? Jo, för att jag tryckte gräset i grönt på tre glasrutor - så det blev en bild i "3D". Mer om det, annat jag tryckte och hur det går till visar jag i detta inlägg:


Vad är screentryck? Jag hittade en video här på nätet som på några få minuter visar hur screentryck går till. Jag hade inte tillgång till något torkskåp så att förbereda en ram för tryck tog längre tid än i videon här ovanför.

Screentryck handlar alltså i grunden om att pressa igenom färg genom en duk med många små hål i.

Det kändes som om det mesta av tiden gick åt till att tvätta ramarna noga innan (de översta bilderna) och efter att man tryckt klart med bilderna (undre bilden) och sedan vänta på att ramarna skulle torka. För att resultatet ska bli så bra som möjligt så behöver duken vara riktigt riktigt ren. Även från fingeravtrycksfett...


Efter att ramen är helt ren och snustorr bestryker man duken med UV-ljuskänslig fotoemulsion .
När emulsionen har torkat så lägger man på en svartvit bild, som är utskriven på genomskinlig OH-plast, och belyser det hela med UV-ljus.
Det som är svart på OH-plasten släpper inte igenom UV-ljuset och det innebär att emulsionen under inte härdar (stelnar fast) och går därmed ganska enkelt att tvätta bort. Där OH-plasten är genomskinlig går UV-ljuset igenom och emulsionen under härdar och blir mycket svårare att tvätta bort oavsiktligt.
När man tvättat duken ren från ohärdad fotoemulsionen så ser ramen ut som ett gammeldags fotonegativ. Det hela innebär i slutändan att det skapas fält på duken där färgen går igenom och fält där färgen inte går igenom.

Har man mindre motiv så kan man "framkalla" flera motiv i samma ram, och därmed spara in på arbetsmoment som annars måste göras med ett motiv per ram. Så gjorde jag med fjärilsmotiven i guld.

När ramen med fyra olika fjärilsmotiv väl var tryckfärdig så tejpade jag över tre fjärilar och tryckte en av fjärilarna genom att dra guldfärg över ramen. Sedan fick jag tvätta bort guldfärgen från ramen, låta ramen torka och sedan tejpa över tre fjärilar och trycka en annan... ...och så vidare, tills jag var färdig med alla fyra motiv.


Medans jag höll på att testa ett gräsmotiv på papper så fick jag en idé om att testa trycka på glas istället! Hjärnan spann igång på riktigt och jag kom fram till att jag ville testa att trycka en äng i 3D!

Så jag plockade gräs igen, scannade in grässtråna en och en till datorn och sedan maskade av (tog bort) bakgrunderna. Efter det byggde jag upp en bild i Photoshop (bildbehandlingsprogram på datorn) genom att placera ut grässtrån i tre lager ovanpå varandra.

När det datorjobbet till slut var gjort så skrev jag ut de tre olika gräsbilderna på plast och förde över bilderna till tre förberedda ramar. Sedan tryckte jag gräsbilderna med grön pappersfärg, som var förstärkt med färghärdningsmedel, på glasskivorna.

Efter att färgen härdat fast på glaset under 72 timmar så vågade jag testa att lägga bilderna på varandra med små distanser emellan.

I väntan på hösten och att ordinarie personal kommer tillbaka till butiken där jag tänker rama in de tre glasrutorna, så har jag testat hur det kommer att bli med en Ribba ram från IKEA. Blev inte så tokigt va!? Men den kommer nog inte hängas upp utan får stå bakom kaninlampan... ...den väger nämligen strax över tre kilo!Eftersom jag hade tre tryckramar med gräsmotiv färdiggjorda så tvättade jag av den gröna färgen från dem och tryckte med svart färg på papper istället.
Jag tryckte det understa gräsmotivet först, lät det torka, tryckte det mittersta gräsmotivet ovanpå det första, lät det torka och tryckte det tredje och sista motivet på det hela. Då blev det så här. Jag tror jag ska kalla bilden Sommar 2015...

Jag testade trycka inscannade "mormors spetsdukar" i svart.

När jag ändå var uppe i varv så skapade jag och tryckte ett mönster baserad på en närbild på en mygga. Jag tror jag någongång framöver ska ta och utveckla det här mönstret lite mer... ...det är ju lika aktuellt varje sommar! ;)

Två kollegor tog en biltur genom sommar och sol för att hälsa på mig och se vad jag pysslade med under screentryckarkursen. Ena kollegan, som gillar trollsländor, tog med sig tyg och fick lite "trollsländetyg" med sig hem. 

Det första trycken jag gjorde under kursen var med Alvar Aalto-vasens silhuett. Jag plockade ur silhuetten från ett foto av en Iittala Alvar Aaltovas ovanifrån. Jag tänkte att jag skulle börja med ett enklare motiv - en böljande  linje - som det skulle vara svårt att misslyckas få ned på papper!? :) 

Screentryck - Iittala, Alvar Aalto Savoy silhuette av Erik Mäki | www.var-dags-rum.se
När väl Alvar Aalto-vasens tryckram var färdig så var det bara att släppa loss med färgen. Trycker man flera gånger på samma papper så behöver färgen torka något mellan trycken. Trycker man med olika färger, som bilden upp till höger, så behöver tryckramen tvättas och torka mellan trycken. Annars kan man också prova att trycka första trycket med färg och övriga gånger med kvarvarande färg som finns i hålen i nätet på tryckramen - som bilden längst ned till höger.


Screentryck - Liljekonvaljer av Erik Mäki | www.var-dags-rum.se
Jag testade också att trycka mönster med större fält med färg. För att få färgen jämn och fin på papper så behöver man ha jämnt med färg på tryckramen, dra lika snabbt och jämnt hela vägen och få ramens nät att släppa någorlunda jämnt hela tiden från pappret. 

...och ska man trycka dit en liten filur så behöver bilden först torka och sedan trycker man på filuren med en annan tryckram. Här blev det inte alls som jag tänkt mig. Filuren trycktes med guldskimrande grön tygfärg - men den blev brun när den väl hade torkat på den helsvarta pappersfärgen...

Jag ville testa att screentrycka ett foto så jag hittade en bild på Marilyn Monroe jag blev sugen på att trycka. För att kunna screentrycka ett foto med många olika skiftningar i grått så behöver man rastrera bilden. Det innebär att man omvandlar fotot till en bild bestående av svarta prickar. För att bilden skulle bli mer fokuserad på Marilyn så gjorde jag bakgrunden helt svart och "trollade" bort damen i bakgrunden.

Det var en riktig utmaning att få bakgrunden jämnt helsvart. Endast några få tryck blev nästan helt "lyckade". Men det är ju ett hantverk att screentrycka så man får räkna med att det inte blir helt perfekt. Vill man ha perfeket så kan man ju skriva ut bilden digitalt istället.

Screentryck_Marilyn_Monroe_by_Erik-Mäki | www.var-dags-rum.se
Tittar man närmare på den tryckta Marilyn Monroe-bilden så ser man tydligt prickarna som bilden är uppbyggd av.


Jag hann testa några andra motiv också - mer eller mycket mindre lyckade, men de behåller jag för mig själv! ;) Men jag måste säga att jag hade jäkligt kul under de dagar jag var på Wik Folkhögskolans sommarkurs i screentryck. Kreativa dagar och sena kvällar (särskilt mot slutet) blev det och jag var helt slut när jag åkte hem med väskan full med tryck.

Jag rekommenderar verkligen att prova på screentryck! Nu kanske inte alla kan komma iväg på en 10-dagars sommarkurs som jag gjorde. Googla så kanske du hittar en weekendkurs nära dig så att du också kan prova på detta hantverk. Jag rekommenderar då att fokusera på ett eller ett par motiv som du trycker på papper och tyg - till dig själv och som present till nära o kära! :)

/Erik


Foton & collage: Erik Mäki - förutom Marilyn Monroe fotot.1 kommentar :

  1. Riktigt bra tips och inspiration! Funderar själv på att göra detta men kanske ta en liten genväg. Är också inne på tavlor men förmodar "canvas" bra inlägg Erik!

    SvaraRadera